Ana Dolžan

Ana Dolžan studirala je violinu u klasi prof. Primoža Novšaka na Akademiji za glasbo u Ljubljani i u lipnju 2018. magistrirala s posebnom pohvalom “Diploma summa cum laude”. Specijalizirani magistarski studij(glazbena umjetnost, solist) nastvaila je na akademiji u Zürichu u klasi profesora Andreasa Jankeja. Tijekom tog vremena se dodatno obrazovala kod Lucinde Carvera, Rachel Cunz, Igora Ozima, Stefana Milenkovića, Shumela Ashkenasija, Hagija Shamame, Vadima Gluzmana, Chaima Tauba, Sergeya Ostrovskog i drugih.

Kao solistica nastupala je u Sloveniji i inozemstvu uz Gudački orkestar Arseia, Mendelssohn Chamber orkestrom, Obalnim komornim orkestrom, Komornim gudačkim orksetrom Akademije za glasbo, Komornim gudačkim orkestrom slovenske filharmonije, Orkestrom slovenske filharmonije i simfonijskim orkestrom SNG Maribor gdje je publiku oduševila djelima Vivaldija, Wieniawskog, Sarastea, Schnittkea, Brahmsa, Čajkovskog i drugih.

Također, bila je i članica poznatog europskog orkestra mladih Gustav Mahler Jugendorchester s kojim je gostovala u nekoliko prestižnih dvorana u Europi.

Sudjeluje u raznim komornim sastavima, redovito kao članica klavirskog tria Ad hoc i kao prva violina Slovenskog gudačkog seksteta, a od 2020. je i koncertna majstorica Komornog gudačkog orkestra slovenske filharmonije.

Za svoja postignuća na području glazbe dobila je i priznanje općine Škofja Loka te dvije Prešernove nagrade Akademije za glasbo Ljubljana.

U travnju 2018. se pridružila slovenskoj filharmoniji kao prva tutti violina, a od listopada 2018. djeluje kao njihova koncertna majstorica.