Bruno Phillipp

Prema sudu glazbene kritike Bruno Philipp (Zagreb, 1978) jedan je od najistaknutijih predstavnika mlađe generacije hrvatskih klarinetista. Uz diplomu Muzičke akademije u Zagrebu, prepoznatljiv umjetnički izričaj izgradio je na Konzervatoriju u Parizu za vrijeme trogodišnjeg usavršavanja te na brojnim seminarima kod renomiranih svjetskih klarinetista: M. Arrignona, W. Boeykensa, T. Friedlia, P. Moraguesa i drugih. U svojoj karijeri bilježi brojne nastupe, dugogodišnju uspješnu suradnju s pijanistom Ivanom Batošom, solističku suradnju s orkestrima i sastavima: Simfonijski orkestar HRT, Tamburaški orkestar HRT, Zagrebački solisti, Hrvatska komorna filharmonija, Ansambl LADO, Hrvatski komorni orkestar, Zadarski komorni orkestar, Filharmonija Transilvanija, Orkestar Muzičke akademije, Fraktali, Camerata Cantilly, gudački kvartet Rucner, gudački kvartet Porin.

 

Od osvojenih nagrada izdvaja se pobjeda na 1. hrvatskom natjecanju mladih umjetnika Papandopulo 2012. te osvojeno 2. mjesto na međunarodnom klarinetističkom natjecanju u Cluju 2011. kao i nagrada Udruženja rumunjskih kompozitora. 2009. godine položio je audiciju na mjesto solo klarinetista Simfonijskog orkestra HRT-a u čijem angažmanu ostaje dva mjeseca. Bruno Philipp umjetnik je koji nadahnuto kombinira različite žanrove i stilska razdoblja, a njegov solistički opus često zahvaća praizvedbe suvremenih autora od kojih mu je nekolicina posvetila svoja djela: M.Makar, N.Njirić, J.Magdić, T.Uhlik, D.Bobić, O.Jelaska, V.A.Jockin, T.I.Borić. L.Lin-Ni.

 

Od 2017. član je Zagrebačkog puhačkog trija. Sa sastavom Trio Solenza dokazuje se i kao uvjerljiv studijski glazbenik, 2013. godine u nakladi Croatia records promovirao je nosač zvuka ‘Židovska glazbena ostavština u zvuku i riječi’, a 2016. s istim sastavom objavljuje album ‘Mozaik hrvatskih skladatelja’. Godine 2015. snimio je za izdavačku kuću Aquarius records nosač zvuka ‘Glazbeno etno kutijica’ u suradnji s Gudačkim kvartetom Rucner. CD je nominiran za nagradu Porin u kategoriji najbolji instrumentalni album van klasične i jazz glazbe. U izdanju nakladničke kuće Cantus dobitnik je nagrade Porin 2017. za sudjelovanje u snimci ‘Glas iz Dubrovnika’ skladatelja Miroslava Miletića u kategoriji najbolje kompozicije klasične glazbe.

 

Redovito snima za potrebe fonoteke Hrvatskog radija. Sudionik je međunarodnih seminara glazbenih pedagoga, a njegova dva stručna rada objavljena su u ‘Zborniku radova’ sa simpozija u Puli i Osijeku 2013. i 2014.godine. Od 2011. godine aktivan je u osmišljavanju i realiziranju emisije Obrazovnog programa Hrvatskog radija ‘Glazbena kutijica’. Pozivan je u rad žirija na natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu. Profesor je klarineta na Glazbenoj školi Blagoja Berse u Zagrebu te je član Hrvatskog društva glazbenih umjetnika.