Dunja Vejzović

Podnositelji prijave dužni su dostaviti video materijal putem e-maila, te popuniti prijavni obrazac. Ukoliko prijavitelj bude prihvaćen dobiti će informacije o programu.

 

Dunja Vejzović započela je svoju karijeru u HNK Zagreb, a njen internacionalni proboj je bio debut 1978. na znamenitom festivalu u Bayreuthu, gdje iduće dvije sezone trijumfira u Parsifalu pod Karajanovim vodstvom.

Oduševljava na Uskrsnom festivalu u Salzburgu (1980, 1981, 1984) i snima tri velike Wagnerove uloge: Kundry – Parsifal (DGG), Ortrud – Lohengrin (EMI) te Senta – Ukleti Holandez (EMI).

Slijede nastupi na najuglednijim opernim scenama i svjetskim koncertnim podijima: Metropolitan, Scala, Pariška opera, London, Bečka državna opera, Cleveland, New York, Rimska opera, Barcelona, Stuttgart, Hamburg, Houston, Tokyo.

 

Operna je primadona svjetskog ugleda, koja je izvela golem repertoar pod ravnanjem vodećih svjetskih dirigenata (Karajan, Kleiber,Mehta, Eschenbach, Maazel, Abbado), osobito se proslavivši kao nenadmašna vagnerijanka.

 

Dobitnica je mnogo brojnih nagrada – Milka Trnina (1982) kao i mnogih nagrada; Porin za poseban doprinos hrvatskoj glazbenoj kulturi. Najvažnije od svih nagrada su nagrade Grand Prix du disque Fany Heldy za ulogu Kundry i Ortrud snimane za DGG (1982) i EMI (1983).

Istodobno, velika umjetnica operne scene sustavno bogati svoj jednakovrijedan koncertni repertoar i popijevkama.

Osnivanjem glazbeno-scenske tvrtke VE-RO (Vejzović – Romanowski) objavljuje svoju iscrpnu monografiju. U okviru iste tvrtke održala je mnogo projekata promovirajući mlade pjevače, među ostalim kao suosnivač velikog natjecanja za njihovo stipendiranje. Slijede brojni projekti u teamu sa suprugom, režiserom Christianom Romanowskim.

 

Podjednako suverena kao koncertna pjevačica i interpretatorica lieda uz duo partnera Đorđa Stanettija, bavi se i pjevačkom pedagogijom (od 1995), prenoseći svoje golemo umjetničko iskustvo i mladim naraštajima, te zapaženo djeluje u zemlji i inozemstvu (Graz,Zagreb,Stuttgart).

 

Uz 15 godina rada na svojim majstorskim seminarima na otoku Rabu gdje je proglašena počasnim građaninom Dunja Vejzović drži seminare u Italiji, Nizozemskoj, Njemačkoj i Meksiku. Dunja Vejzović također djeluje kao renomirani aktivni član na raznim natjecanjima, npr. uz Kiri Tekanawu po drugi put na internacionalnom natjecanju Hertogenbosch.

 

2015. godne Dunja Vejzovic je upisala Usavršavanje u predmetu dirigiranje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Mladena Tarbuka.
2017. godine Dunja Vejzović je sama dirigirala orkestrom Riječke opere na Gala koncertu svojeg majstorskog kursa.

 

Dunja Vejzović djeluje u udrugama humanitarnog i socijalnog karaktera kao aktivistica na polju ekologije i zaštite životinja.