Gábor Tarkövi

 

 

 

Gábor Tarkövi rođen je u Esztergomu 1969. godine, a potomak je obitelji glazbenika.

Sa devet godina dobio je prve poduke sviranja trube od svog oca Istvána Tarkövija. Odrastajući u Csolnoku, upijao je lokalnu “Schwab” limenu glazbu koja je značajno utjecala na njegovu glazbenu karijeru.

Nakon što je diplomirao na Konzervatoriju Richter János u Győru, Gábor je postao student Györgya Geigera na Pedagoškom fakultetu Liszt Ferenc, a zatim nastavio studij kod Frigyesa Varasdyja na Glazbenoj akademiji Liszt Ferenc.

Nakon studija u Budimpešti dodatno se usavršavao kod velikih glazbenih imena   Györgya Kurtága i Hansa Ganscha.

Karijeru je započeo u Wurttemberškom filharmonijskom orkestru kao zamjenik vođe dionica truba(co-principal trumpet), potom je prešao u Berlinski simfonijski orkestar (danas Konzerthausorchester Berlin) kao glavni trubač, a 1999. u Simfonijski orkestar Bayernskog radija kao glavni trubač.

Od 2004. do 2019. bio je glavni trubač Berlinske filharmonije.

Od 2018. Gábor Tarkövi je profesor trube na Berlinskom sveučilištu umjetnosti(Universität der Künste).

Osim svog orkestralnog rada, Gábor Tarkövi često svira komornu glazbu u Pro Brass i Austrian Brass Connection, u Wien-Berlin Brass Quintetu i u Berlin Philharmonic Brass Trio.

Redovito nastupa u Europi, SAD-u i Aziji, poznat je kao solist širom svijeta, održavajući koncerte s velikim orkestrima kao što su Berlinska filharmonija, Komorni orkestar Bavarskog radija, Kineski nacionalni orkestar, Nova Japanska filharmonija i Londonski simfonijski orkestar.

Pod ekskluzivnim ugovorom sa švicarskom izdavačkom kućom Tudor Classics od 2008. godine, izdao je četiri CD-a. To su Talijanski koncerti za trubu s Mojcom Erdmann, Klasični koncerti za trubu s Bamberškim simfonijskim orkestrom pod ravnanjem Karl-Heinza Steffensa, Koncert za trubu i orgulje Arioso & Brillante s Peterom Koflerom te snimka Brilliant Brass s Wien-Berlin Brass Quintett. Izdanja su dobila pohvale kritičara i publike.