Jelena Vuković

Glazbenu naobrazbu započinje u dobi od 6 godina u OGŠ „Jakov Gotovac“ u Sinju. Već u osnovnoj školi zainteresirala je glazbenu javnost i stručnjake svojim nastupima. 2000.godine upisuje se u srednju glazbenu školu „Josip Hatze“ u Splitu, u klasi profesorice Kosovke Čudine. Na državnom natjecanju 2003.godine, u žiriju je sjedio i prof. Karl Heinz-Kammerling koji ju odabire za jednog od svojih studenata na MAZ, zajedno s prof. Đorđem Stanettijem. Nakon diplome pohađala je pijanističku akademiju „Steinway Society“ u Veroni i surađivala s prof. Federicom Gianellom.

 

Kao učenik i student sudjelovala je na brojim natjecanjima, koncertnim ciklusima i studentskim te akademskim projektima. Članica je „HR projekta“ od osnutka, a kao studentica bila je i jedna od organizatora ciklusa „Virtuoso“ – u kojem je također sudjelovala kao solo pijanist, korepetitor i komorni glazbenik. 2011.godine odabrana je na audiciji za solista koji će svirati otvorenje jubilarnog „50. Muzickog biennala Zagreb“ . Pod ravnanjem maestra Mladena Tarbuka izvela je koncert za klavir i orkestar Milka Kelemena u KD Vatroslav Lisinski: Pravo malo iznenađenje bila je izvedba vrlo ranog Koncerta za klavir i orkestar iz 1953. godine. Milko Kelemen neoklasično-romantičarski Koncert posvetio je svojoj profesorici Meliti Lorković, svojedobno prvoj dami hrvatskog pijanizma. Nakon praizvedbe u dvorani Istra, partitura se misteriozno izgubila, a navodno ju je prema zvukovnom zapisu rekonstruirao umjetničin sin Radovan Lorković. Pred izazovom novog čitanja i svega blaga kojim skladatelj može obdariti virtuoznog solista našla se mlada, nadasve sposobna i suverena 23-ogodišnja pijanistica Jelena Pavić. Taj dobro složeni i ni po čemu jako osobit koncertni konglomerat starinskoga kova, voljenih romantičarskih zamaha poteklih iz mnogih uzora pa i diskretnog pokušaja poigravanja, recimo, griegovskim obrascem, zahvalan je komad za publiku koja voli klavirske koncerte i sjaj muzikalnog virtuoziteta što joj je Jelena Pavić, ispraćena gromoglasnim povicima „bravo“ , mogla lakim potezom priuštiti.“ Maja Stanetti ( www.klasika.hr )

 

Dobitnica je brojnih I. državnih i međunarodnih nagrada. Dobitnica nagrade na natjecanju „Ferdo Livadić“ , plasirala se u finale međunarodnog natjecanja u Ettlingenu, apsolutna pobjednica međunarodnog natjecanja „Mladi virtuozi“ te dobitnica I. nagrade i posebne nagrade za izvedbu djela J.S. Bacha. Za njen rad i talent nagrađena je i dvjema rektorovim nagradama u istoj godini (2011.). Dobitnica više I. državnih nagrada, a u 2003. i apsolutna pobjednica srednjoškolske kategorije. Diplomirala je s prosjekom ocjena 5.0 na solističkom smjeru.

 

Komornu glazbu učila je od ponajboljih pedagoga i uživala u muziciranju s vrsnim kolegama glazbenicima. Kao student I. godine suradnju je ostvarila sa sjajnim violinistom Marcom Grazianijem ( Leonid Sorokow ) . Na jednom od koncerata primjetio ju je i jedan od najboljih svjetskih cellista prof. Valter Dešpalj te na II. godini pohađa nastavu komorne glazbe u njegovoj klasi (Marie Spaemann, Bas Jongen, Petra Kušan) . Kao pijanist u glasovirskom duu, svirala s vrsnom pijanisticom Dženanom Šehanović, učila od profesora Emina Armana i Mladena Janjanina. Brojna znanja i iskustvo o korepeticiji usvajala od Srebrenke Poljak. O baroknoj glazbi i čembalu podučavao ju je profesor Pavao Mašić.

 

Pohađala brojne umjetničke seminare, učila od vrsnih pijanista: Karl Heinz-Kammerling, Arbo Valdma, Konstantin Bogino, Yuan Sheng, Tarra Hoffmeister, Jerome Rose, Tali Morgulis, Jovianney Emmanuelle Cruz, Milana Chernyavska…

 

Kao korepetitor surađivala je sa studentima prof. Martine Zadro, Vlatke Oršanić, Dunje Vejzović i Giorgia Suriana i Cynitae Anne Hansell ( Tanja Ruždjak, Matija Meić, Mia Domaćina, Marija Buzdovačić …). Na jednoj od audicija odabrana je i da sa sopranisticom Nelom Bašić, uz pratnju Zagrebačke filharmonije, izvede koncertnu ariju „Ch’io mi scordi di te“.

 

U pedagoškom radu aktivna je od 2012. godine te već postiže značajne rezultate, njeni učenici dobitnici su državnih i međunarodnih nagrada, a od 2014. djeluje kao umjetnički suradnik na gudačkom odsjeku.