Marco Graziani

MARCO GRAZIANI rođen je u Rijeci 1988. godine.
Violinu je počeo učiti u dobi od sedam godina kod prof. Krunoslava Peljhana u glazbenoj školi „I. M. Ronjgova“ u Rijeci, a od 2000.godine i kod prof. Leonida Sorokowa, u čijoj klasi je 15. lipnja 2010. diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, stekavši zvanje magistra muzike. Iste godine postaje i asistent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. 2011. godine postaje koncert-majstor Zadarskog komornog orkestra, a od 2012. do 2016. djeluje kao koncert-majstor Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. 2016. postaje docent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

 

Od 1999. redovito pohađa mnoge ljetne i zimske seminare u Hrvatskoj, Austriji, Italiji i Japanu, pod vodstvom profesora Dore Schwarzberg, Marine i Leonida Sorokowa, Alexandra Vinnitzkoga, Pavela Vernikova, Pinchasa Zukermana, Viktora Tretyakova, Gerharda Schulza i Zakhara Brona. Polazi ljetne seminare u Sieni, pri sveučilištu Accademia Chigiana, te, zahvaljujući fondaciji Stauffer, mjesečne majstorske seminare koje održava poznati talijanski violinist Salvatore Accardo u Cremoni.

 

Kao solist i kao član raznih komornih sastava nastupa na brojnim državnim i međunarodnim natjecanjima, postižući zapažene rezultate. Višestruki je dobitnik prvih nagrada na Hrvatskim natjecanjma učenika i studenata glazbe i plesa, natjecanju Zajčevi dani, Etide i skale, europskom natjecanju «Alfredo i Wanda Marcosig» u Goriziji, natjecanju Grand Prix Lions Cluba Rijeka i na natjecanju Istria Nobilissima, pri kojem je, osim prve nagrade, osvojio i posebnu nagradu u obliku snimanja nosača zvuka u Trstu. Nosač zvuka je snimio uz pratnju slavnog armenskog pianista, Prof. Rubena Dalibaltayana.
Bio je laureat velikih međunarodnih natjecanja u Lisabonu, Moskvi, Astani i Beču.

 

Proglašen je najuspješnijim mladim glazbenikom godine 2006. te je osvojio nagradu Zagrebačke filharmonije i PBZ Carda .
Dobitnik je i državne nagrade „Stjepan Šulek“ za najbolju violinističku izvedbu u 2005. i 2006. godini i to za izvedbu Prvog koncerta za violinu i orkestar Sergeja Prokofjeva.

 

Godine 2007. dobitnik je godišnje nagrade grada Rijeke za vrhunske koncertne, umjetničke i natjecateljske uspjehe u Hrvatskoj i inozemstvu.
2004. je imao posebnu čast svirati u Zagrebu u KD V. Lisinski u sklopu ciklusa «Audijencija – Priča o Kingu» na skupocjenoj Guarnerijevoj violini «King» iz 1735.
2009. snimio je svoj drugi nosač zvuka zajedno s violončelistom Stjepanom Hauserom, na kojemu su djela Bacha, Kodalya, Sollime i Handela-Halvorsena.
2011. osnovao je Hrvatski gudački kvartet zajedno s violinisticom Alinom Gubajdullinom, violistom Aleksandrom Jakopancem i violončelistom Smiljanom Mrčelom.
2012. nagrađen je prvom nagradom na prvom izdanju Hrvatskog natjecanja mladih glazbenih umjetnika ”Papandopulo”.
2014. godine nagrađen je nagradom ”Judita” za nastup na Splitskom ljetu, za izvedbu violinskog koncerta P.I. Tchaikovskog.
Dobitnik je nagrade ”Ivo Vuljević”, za sveukupno umjetničko djelovanje u 2014. godini.

 

Kao solist i kao član raznih komornih sastava uspješno je nastupao na natjecanjima, recitalima i koncertima s orkestrom u Hrvatskoj, Austriji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Italiji, Nizozemskoj, Litvi, Njemačkoj, Portugalu, Poljskoj, Japanu i Rusiji.
Do sada je nastupao s orkestrom Opere HNK Zajca iz Rijeke i orkestrom Opere HNK iz Splita, kao i s Hrvatskim, Splitskim, Zadarskim i Varaždinskim komornim orkestrom, Zagrebačkim solistima, Zagrebačkom, Slovenskom i Kaunaškom filharmonijom, Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom HRT-a, te festivalskim simfonijskim orkestrom u Lisabonu.