Mihovil Karuza

Violončelist Mihovil Karuza (1975.) niže i srednje glazbeno obrazovanje stekao je u rodnom Splitu u klasi prof. Vladimira Lukasa. Nakon završene srednje škole, 1992. godine upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu, u klasi prof. Valtera Dešpalja, gdje s odličnim uspjehom diplomira 1996. godine. Magistrirao je 2002. na Pennsylvania State University, u klasi prof. Kim Cook, gdje je djelovao i kao asistent. Usavršavao se kod svjetski poznatih glazbenika i pedagoga (A. Parisot, S. Sondeckiene, M. Hayashi, L. Claret, M. Steinkühler, K. Botvay, Y. Gutman, T. Schneider). Tijekom školovanja dobio je brojne nagrade i priznanja.

 

Od 1997. do 2000. godine djelovao je kao stalni član orkestra Zagrebačke filharmonije, od 2000. do 2002. kao solo-violončelist orkestra HNK u Splitu, prvi violončelist Splitskog komornog orkestra i član Splitskog klavirskog trija, a od 2002. kao solo-violončelist Altoona Symphony Orchestra i Pennsylvania Centre Orchestra. Po povratku u Hrvatsku nastavlja djelovati kao solo-violončelist orkestra HNK u Splitu (do 2009. godine), solo-violončelist Zadarskog komornog orkestra, violončelist ansambla “Splithesis“ i član-osnivač Splitskog gudačkog kvarteta. Od 2011. godine stalno nastupa sa ansamblom Zagrebačkih solista.

 

Kao solist nastupa uz Hrvatski komorni orkestar, Zadarski komorni orkestar, Komorni orkestar HNK Split, Splitski komorni orkestar, Penn State Chamber Orchestra, Simfonijski orkestar HNK Split, Simfonijski puhački orkestar HV-a, Altoona Symphony Orchestra i Penn State Philharmonic Orchestra. Održava recitale u Hrvatskoj (Splitsko ljeto, Osorske glazbene večeri, Glazbene večeri u sv. Donatu, Histria festival, Hvarsko ljeto…) i inozemstvu (Slovenija, Italija, Austrija, Francuska, SAD).  Snimao je za HRT i RTV Slovenije, a izdao je i nosač zvuka.

 

Bavi se i pedagoškim radom, te je kao profesor violončela djelovao na osnovnoj glazbenoj školi “Lovro pl. Matačić” u Omišu, osnovnoj glazbenoj školi u Veloj Luci i glazbenoj školi Josipa Hatzea u Splitu. Od 2006. godine stalno je zaposlen na Umjetničkoj akademiji u Splitu, gdje u zvanju izvanrednog profesora predaje violončelo, studij orkestralnih dionica i komornu glazbu. Njegovi učenici i studenti su dobitnici brojnih nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima. Održava majstorske tečajeve u Hrvatskoj (Pučišća, Grožnjan) i inozemstvu (Francuska, Italija, Latvija, Slovenija, SAD), a stalni je član i ocjenjivačkih sudova na državnim, regionalnim i županijskim natjecanjima mladih glazbenika Hrvatske.