Pedro Ribeiro Rodrigues

Pedro Ribeiro Rodrigues klasični je gitarist iz Portugala. Djeluje kao solist, komorni glazbenik, pedagog i obrađivač glazbe. Na svom prvom nosaču zvuka (Numerica, 2013.) izvodi sonate Carlosa Seixasa u vlastitim obradbama za gitaru, što je jedina solistička gitarska snimka u potpunosti posvećena tom portugalskom skladatelju.

 

Iako mu je prva ljubav bila karate, koje je intenzivno započeo trenirati u dobi od 4 godine, stariji ga je brat ubrzo podučio sviranju nekoliko instrumenata. Nakon što je pjevao fado uz pratnju Joséa Fontes Roche, taj legendarni gitarist Amálije Rodrigues uvjerio je njegove roditelje da mu pruže formalno glazbeno obrazovanje.

 

Pedro Ribeiro Rodrigues školovao se kod Dejana Ivanovića na Conservatório de Música Jaime Chavinha u Mindeu, u Portugalu, i s Darkom Petrinjakom na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Pohađao je inspirativne majstorske radionice kod Zorana Dukića, Carla Marchionea, Pabla Marqueza i Costasa Cotsiolisa.

 

Član je više komornih sastava, kao što su duo sa sopranisticom Tanjom Ruždjak i duo s flautisticom Matjeom Šarlijom. Suosnivač je i gitarskog trija Elogio, uz Petrita Çekua i Tomislava Vukšića.

 

Pedro R. Rodrigues podučava gitaru i komornu glazbu u Glazbenoj školi Zlatko Grgošević u Zagrebu te je suosnivač i stalni predavač na Youngmasters festivalu u Samoboru. Njegovi učenici osvojili su impresivan broj nagrada na međunarodnim natjecanjima.

 

Pedro Ribeiro Rodrigues svira na gitari graditelja Antonija Zwirna.