Simon Perčič

 

Simon Perčič je slovenski dirigent. Uz standardni simfonijski repertoar, Perčič je sve aktivniji izvodeći nepoznat, ali jedinstven repertoar iz prošlosti te  djela suvremenih skladatelja. Nastupao je na mnogim renomiranim međunarodnim festivalima i u raznim prestižnim koncertnim dvoranama diljem svijeta kao što su Müpa-Budimpešta, Harpa-Reykjavík, Konserthuset-Stockholm, Musikverein-Bečka i Berlinska filharmonija-Berlin.Osim toga, često je snimao za radio i televiziju. Nadalje, osnivač je i umjetnički voditelj OrkesterkamP-a (Ljetna glazbena škola i festival) i Svirél (Međunarodno natjecanje i festival) više od desetljeća.

Simon Perčič magistrirao je izvođenje trombona na ljubljanskoj Muzičkoj akademiji (Slovenija) i orkestarsko-zborsko dirigiranje na Tehnološkoj školi za glazbu Luleåa (Švedska). Nadalje, završio je poslijediplomsko obrazovanje na Scuola di musica di Fiesole (Italija) gdje je studirao dirigiranje kod uglednog finskog profesora Jorme Panule. Njegov kasniji mentor je Aldo Danieli-Danev. Uz dirigentske angažmane, Perčič ostvaruje zapažene uspjehe kao predavač dirigiranja. Često se pojavljuje kao gost na tečajevima dirigiranja ili kao član žirija na državnim i međunarodnim glazbenim natjecanjima.

Nedavno vođeni orkestri: Slovenska filharmonija, Norrlandsoperan Symphony Orchestra (Švedska), Opera I Filharmonia Bialystok (Poljska), Zugló Philharmonic Budimpešta (Mađarska), Norrbotten NEO (Švedska), AYO – Auckland Youth Orchestra (New Zealand Luto Philłmo Chamber), (Poljska), Nova filharmonija (Slovenija) Banda sinfónica municipal de Sevilla (Španjolska), Puhački orkestar Sveučilišta u Szegedu (Mađarska), Puhački orkestar Litvanske akademije za glazbu i kazalište, Litvanski državni puhački orkestar, Civica Orchestra di Fiati di Milano (Italija), Orkestar Slovenske vojske i drugi.