Zoran Velić

Zoran Velić (Split, 1985) glazbenu je naobrazbu započeo u Glazbenoj školi Josipa Hatzea u Splitu, u klasi prof. Kosovke Čudine. Diplomirao je 2008. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Đ. Stanettija i gostujućeg profesora K. H. Kammerlinga, kod kojeg je 2009. završio i postdiplomski studij na Mozarteumu u Salzburgu. Dobitnik je brojnih državnih i inozemnih nagrada. U prosincu 2012. godine nastupio je na humanitarnom koncertu “Koncert s predsjednikom” za udrugu “Most” u splitskom HNK.

U travnju 2014. godine izveo je Mozartov koncert u A – duru kv 414, u splitskom HNK, pod dirigentskom palicom Pavla Dešpalja. U prosincu 2018. godine nastupio je sa Chopinovim djelom “Andante spianato i Velika briljantna poloneza u Es-duru” na Novogodišnjem koncertu u splitskom HNK, a orkestrom je dirigirao Hari Zlodre. U studenom 2020. godine održao je solistički recital pri ciklusu Pleyel Svetislava Stančića u Zagrebu. Nastupao je sa Splitskim komornim orkestrom pod ravnanjem Ivana Repušića, zatim sa Zagrebačkom filharmonijom pod ravnanjem Vjekoslava Šuteja te Simfonijskim orkestrom HRT-a pod ravnanjem Tomislava Fačinija. Kao solist nastupio je i uz i Zagrebačke soliste. Usavršavao se na seminarima eminentnih pedagoga – K. H. Kammerlinga, K. Bogina, V. Krpana, Đ. Tikvice, A. Valdme, K. Gekića, D. Cikojevića, I. Kordić, C. Stanczyka.

Član je udruge MAG (mladi akademski glazbenici), a zaposlen je na Muzičkoj akademiji u Splitu kao umjetnički suradnik pri pjevačkom odsjeku.