Dario Teskera

Dario Teskera rođen je u Našicama 1971. godine. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 1995. godine u klasi profesora Stanka Selaka. U doba završetka studija i početkom profesionalnog rada u struci snažan utjecaj na njegov profesionalni razvoj ostavlja Anton Grčar, profesor na Muzičkoj akademiji u Ljubljani kod kojeg kontinuirano pohađa poduke u periodu od dvije godine. Zahvaljujući tome polaže prijemni ispit na u to vrijeme prestižnoj Trubačkoj akademiji Werder u Bremenu (Njemačka).Iz istog razloga 1996. godine napušta posao glazbenika u Simfonijskom puhačkom orkestru Hrvatske vojske i odlazi na dvogodišnje usavršavanje u Bremen.

 

Na Trubačkoj akademiji u Bremenu (Trompeten- Akademie Werder) ima veliku privilegiju učiti od svjetski poznatih solista i pedagoga. Osim građenja solističkog repertoara i rada na poboljšanju tehnike sviranja,na toj se ustanovi puna pažnja posvećivala i uvježbavanju najzahtjevnijih dionica iz orkestarske literature uz mentorstvo bivših ili aktivnih trubača solista iz više respektabilnih orkestara ( Simfonijskog orkestra iz Montreala,Los Angeles filharmonije,Opernog orkestra iz Hamburga…). Tijekom tog dijela školovanja u Bremenu uči od sljedećih mentora: Pierre Thibaud (Francuska), Thomas Stevens (SAD), John Wallace (Velika Britanija), Bo Nilsson (Švedska), James Thompson (SAD), Rudolf Köpp (Njemačka), Matthias Höfs (Njemačka).
Iskustvo sviranja u orkestru stjecao je kao praktikant u Bremenskoj filharmoniji tijekom dvije sezone, sudjelujući u većem broju opernih i koncertnih projekata.

 

Nakon povratka iz Njemačke uspješno polaže audicije za stalan posao u Simfonijskom orkestru HRT-a (1998.godine,trubač solist) i za asistenta profesora trube na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (1999. godine).
Kao orkestarski glazbenik najveći dio svog djelovanja provodi u Simfonijskom orkestru HRT-a (od 1998. do danas),a period od nekoliko godina provodi i kao glazbenik solist u vojnom orkestru. Uz to povremeno nastupa i s gotovo svim profesionalnim orkestrima u Hrvatskoj.

 

U svojstvu pedagoga najveći dio svojeg rada djeluje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (od 1999. asistent,od 2002. docent,od 2011. izv. prof.). Od 2009. je u stalnom radnom odnosu na Muzičkoj akademiji. U periodu od gotovo punih devet godina radi i kao prof. trube na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.
Od 2009.-2013. godine član je Vijeća za glazbenu djelatnost Grada Zagreba.
Kontinuirano djeluje solistički,kao glazbenik solist u Simfonijskom orkestru HRT-a i u svojstvu pedagoga na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.