Marina Matolić

Rođena je u Županji. Osnovno i srednje glazbeno školovanje završava u Županji i Osijeku (prof. Damir Sekošan). Studij klavira diplomirala je u klasi prof. Jurice  Muraia na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Pored studija klavira dvije godine je studirala čembalo u klasi prof. Višnje  Mažuran, a na postdiplomskom studiju klavira u trajanju dvije godine diplomirala je 1999. u klasi prof. Zvjezdane Bašić, te stekla zvanje Magistra glazbene umjetnosti. Od 1997. je stalno zaposlena na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kao umjetnički savjetnik.

 

Solistički ili u komornim sastavima sudjeluje na brojnim festivalima i natjecanjima u Hrvatskoj, Italiji, Sloveniji, Češkoj, Njemačkoj, Mađarskoj, BiH, Srbiji, Makedoniji te Chileu. Osvaja 2. nagradu na pianističkom međunarodnom natjecanju u Rimu 1996. godine, te sudjeluje je na seminarima EPTA-e u Dubrovniku u klasama prof. Sebastiana Bende, Waltera Groppenbergera, te Petera Donahoea. Djeluje kao umjetnička suradnica na seminarima brojnih proslavljanih hrvatskih i svjetskih umjetnika (MilanTurković, Dunja Vejzović, Guy  Deplus , David Seidel, Sharon Kam, Davor Reba, Milko Pravdic, Žarko Perišić, Jože Kotar, Radovan Cavallin, Nicholas Cox, Gabor Varga, Ognjen Popović, David Blumberg, Ferdinand  Radovan, Cynthia Hansell-Bakić i dr.)

 

Niz godina djeluje kao službeni umjetnički suradnik međunarodne ljetne škole na Braču, na međunarodnom natjecanju VIMM Varaždin/Virovitica, natjecanju “Bistrički zvukolik“, Ljetnoj glazbenoj školi „Sinj“, te “Papandopulo” natjecanju za duhače. Na svim istaknutim natjecanjima u Hrvatskoj osvaja mnogobrojne državne nagrade kao umj.suradnik. Također osvaja zlatnu i dvije srebrne plakete  na natjecanju zborova Hrv. glazbene mladeži u Varaždinu.

 

Suosnivačica je komornog tria „Lumina“ (Reba,Vrgoč, Matolić), komornog tria Kušan/Župić/Matolić, pjevačkog tria „Bouquet“ (Homen,Ruško,Matolić), dua “Pfagottiano” sa fagotistom Žarkom Perišićem sa kojim je 2021. gostovala u Santiagu, Chile premijerno izvodivši hrvatske kompozicije za fagot i klavir. Sa triom „Jongen“ (Penezić, Perišić, Matolić) upravo je izdala prvi nosač zvuka „Ibis“ sa djelima hrvatskih autora.

 

Tijekom karijere bavi se aktivno pedagoškim radom. Licencirani je profesor „Yamaha“ glazbene škole, a bila je dugogodišnja voditeljica dječjih zborova “Bajka” te “Čarobni zvuci” za koje piše pjesme i aranžmane, te 2011. god. izdaje cd dječjih pjesama “Abeceda”. Ujedno producira i osmišljava mjuzikle i glazbene projekte za djecu. Nekoliko godina djeluje kao umjetnički voditelj – dirigent Zbora sestara i med. tehničara KBC Zagreb. Članica je mnogih glazbenih udruga.